Personlig assistans

Att arbeta med personlig assistans är fantastiskt

Att arbeta med personlig assistans är ett utmanande och spännande yrke. Det är ett yrke där man har möjlighet att förändra en annan människas liv till det bättre, varje dag och varje stund. Det är inte alltid ett lätt arbete. Har man inte arbetat länge med personlig assistans så kan det kännas förvirrande emellanåt.

Bredd av arbetsuppgifter

I stora drag handlar personlig assistans om att på de sätt som krävs göra vardagen enklare för personen i behov av assistans. Därför kan arbetsuppgifterna skifta oerhört mycket från person till person. Du kanske kommer att arbeta med en person som enbart behöver handräckning. Det vill säga hjälp att nå saker som han inte når. Personen i fråga kanske sitter i rullstol men klara sig i och ur rullstolen bra. Ett annat exempel är när personen i fråga behöver hjälp med det mesta. Att ta sig ur sängen på morgonen, att laga och äta alla måltider, att tvätta sig och gå på toaletten, att aktivera sig på olika sätt samt att kommunicera med andra människor. Dessutom är det ofta ditt ansvar som personlig assistent att tillgodose de medicinska behoven som möjligtvis finns. Utöver dessa två exempel finns allting där emellan och en blandning av dem.

Komma överens

Eftersom du som arbetar och den som behöver personlig assistans kommer att vara ganska nära varandra och på flera sätt bli personliga så är det viktigt att ni fungerar ihop som människor. Ni behöver inte bli bästa vänner men om ni kemin mellan er är så pass dålig att ni inte trivs med varandra är det bättre att gå skilda vägar. Det är ingenting att gråta över, människor kommer inte alltid överens. Men ge inte upp för tidigt, det är ofta en ganska lång period innan du och personen i behov av personlig assistans hittar sin plats.

Ett jobb att satsa på

Att arbeta med personlig assistans är ett arbete du får ut mycket av själv. Om du funderar på att söka ett jobb inom området rekommenderar vid dig att verkligen satsa. Det är sällan ett val man ångrar.