Hur stor matta ska jag ha?

Hur stor matta ska jag ha?

Det kan vara väldigt svårt och krångligt att hitta en ny matta. Framförallt när det kommer till storleken på matta. Vare sig man bor i villa, radhus eller lägenhet så kan det vara svårt. Allting beror på storleken på rummet och planlösningen. Hur stor matta får man plats med? Ska man fylla hela golvet i rummet med mattor? Vi försöker reda ut alla möjliga frågor.

Det första du behöver göra för att ta reda på hur stor matta du både kan och behöver ha är att mäta rummet. Hur stort är sittområdet? Soffa och fåtöljer m.m. En soffa fungerar bra när den är lite större än vad soffan är. Om rummet är väldigt mycket större än vad din matta är så kan det ge illusionen av att mattan är väldigt liten, trots att den har stora proportioner.

En matta som är väldigt stor horisontellt och mycket längre än vad möbler som t.ex. soffan som ska stå på matta kan göra att ditt rum får ett helt annat utseende. Vad man kan göra är att då lägga mattan vertikalt för att se om det fungerar för rummet. Då får du en väldigt vid matta. Problemet här kan fortfarande vara att mattan är för kort.

En matta som når nästan ut i kanterna på rummet kan vara en bra idé. Då ger man hela rummet en och samma känsla. Oftast vill man ge ett rum en och samma känsla.

Så det första tipset är att mäta upp rummet. Tips nummer två är att vara konsistent med stolsben. Om soffan har fötterna på mattan så borde alla fåtöljer och andra möbler också ha stolsbenen på mattan. Du kan självklart välja mellan olika alternativ: stolsbenen på mattan, stolsbenen av matta eller att ha endast de främre stolsbenen på mattan.

Söker du efter en matta i köket? En regel för en matta som ska vara under ett matsalsbord är att när du drar ut alla stolar från under bordet så ska alla stolar stå kvar på mattan.

Det här var våra tips för när du ska den rätta storleken till din nya matta. Hoppas de var till hjälp!