café

Obehagliga män och en bra chef

Jag hade en diskussion idag med min chef angående våra namnskyltar. Jag vill nämligen inte ha min namnskylt på mig när jag jobbar. Min chef blev förvånad när jag sa det här. Men jag frågade vad nyttan med en namnskylt är när man arbetar som cafébiträde. Jag förstår att det finns ett användningsområde i andra serviceyrken, till exempel på sjukhus, eller större företag där många olika personaluppställningar arbetar från dag till dag. Men hos oss, där vi är fyra personer, så förstår jag verkligen inte meningen. Dessutom så tycker jag att det är väldigt obehagligt när kunder (oftast män) tilltalar mig med namn. Det går kalla kårar i hela mig när främmande människor säger ”Caroline” till mig. Det känns som någon form av härskarteknik och ibland rent av snuskigt.

Dessutom känns det som att det är lätt att ta reda på mycket mer om mig bara genom att mitt namn står ovanför bröstfickan på min skjorta. Det har faktiskt hänt att kunder har lagt till mig på Facebook och jag vill inte att mitt privatliv ska blandas med mitt jobb. Jag vet att det här kanske låter motsägelsefullt när jag skriver en blogg men jag är faktiskt inte särskilt privat av mig här.

Hur som helst så efter samtalet med chefen så kom vi fram till att vi skulle byta ut allas namnskyltar. Vi behöver alltså inte ha namnet på skylten längre utan det kommer stå ”barista”. Min chef förklarade att skylten inte fyller någon större funktion förutom att det ska vara lättare för våra kunder att särskilja vem som jobbar här. Det är ett argument som jag köper. Jag känner mig väldigt nöjd över att jag tog upp det här och att min chef tog mig på allvar. Jag har ju funderat på det här länge men varit för feg för att berätta. Med detta sagt vill jag också påpeka att jag älskar mitt jobb och mina arbetskollegor och vi har så många härliga kunder inne varje dag. Tyvärr så kan en obehaglig kund förstöra en hel arbetsdag för mig, men nu slipper vi förhoppningsvis detta.